Ποιο CMS να διαλέξω για την ιστοσελίδα μου;

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τα CMS και θα συγκρίνουμε τις λειτουργίες τους. Ωστόσο, εδώ θα ασχοληθούμε μόνο με τις ιστοσελίδες παρουσίασης και όχι με τα ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shop) τα οποία θα αναλύσουμε εκτενώς σε επόμενο άρθρο.

Τί είναι το CMS;

Το CMS(Content Management System) ή αλλιώς το Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου είναι ένα software το οποίο εγκαθιστούμε σε έναν server και επιτρέπει τη πλήρη διαχείριση του ιστότοπου. Διάσημες τέτοιες πλατφόρμες είναι το γνωστό σε όλους WordPress, Drupal, Joomla και άλλα.

Σε αντίθεση με το παραδοσιακό τρόπο κατασκευής ιστοτόπων που είναι με τη χρήση κώδικα και κατασκευάζεται από προγραμματιστές, τα CMS δίνουν τη δυνατότητα και σε ανθρώπους χωρίς προγραμματιστικές γνώσεις να δημιουργήσουν περιεχόμενο για την ιστοσελίδα τους εύκολα σε ένα αρκετά φιλικό διαχειριστικό περιβάλλον. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως με τη χρήση τέτοιων πλατφορμών υποβαθμίζεται το περιεχόμενο και οι λειτουργίες μιας ιστοσελίδας.

Ωστόσο, δεν πρέπει να συγχέουμε τη δουλειά των προγραμματιστών με τη δημιουργία περιεχομένου μέσα από το διαχειριστικό περιβάλλον του CMS. Για να δημιουργήσουμε περιεχόμενο και υπηρεσίες ένα επίπεδο πιο πάνω θα χρειαστεί custom κώδικας. Τα CMS εκτός από το εύκολο περιβάλλον διαχείρισης προς τους χρήστες προσφέρουν και ένα εύκολο προγραμματιστικό περιβάλλον για τους developers.

1. WordPress

To wordpress.org είναι το πιο διαδομένο CMS με πάνω από το 45% των ιστοσελίδων παγκοσμίως να είναι στημένες σε αυτό. Είναι ένα CMS ανοιχτού κωδικά το οποίο υποστηρίζεται από μια τεράστια κοινότητα προγραμματιστών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες πρόσθετα (plugins) και έτοιμα θέματα για παραμετροποίηση. Για το μέσο χρήστη έχει το πιο εύκολο περιβάλλον χρήσης σε σχέση με τις άλλες πλατφόρμες γι’ αυτό κιόλας το προτιμάει τόσος κόσμος. Σε επίπεδο επίλυσης προβλημάτων που τυχών προκύψουν είναι πολύ εύκολο να γίνει το λεγόμενο troubleshooting μιας και υπάρχει τεράστια κοινότητα χρηστών να βοηθήσουν με την επίλυση.

Θετικά:

 • Χαμηλό κόστος κατασκευής και διαχείρισης της ιστοσελίδας.
 • Εύκολη βελτιστοποίηση SEO. Μπορούν να δημιουργηθούν με απλό και εύκολο τρόπο φιλικά προς το SEO URLs, κατηγορίες και tags για τα posts.
 • Τεράστιος αριθμός πρόσθετων για να φέρεις στα μέτρα σου τις λειτουργίες της ιστοσελίδας.
 • Εύκολη επεκτασιμότητα με αποτέλεσμα να είναι ιδανικό και για μικρά αλλά και μεγάλα projects.

Αρνητικά:

 • Σε αντίθεση με άλλες πλατφόρμες πρέπει να στηθεί χειροκίνητα σε έναν server η φιλοξενία της ιστοσελίδας και το domain της.
 • Αν και τεράστια ποικιλία σε πρόσθετα, υπάρχουν πολλά χαμηλής ποιότητας ή έχουν λειτουργικά προβλήματα.
 • Βασίζεται στη κοινότητα άρα δεν υπάρχει επίσημη τεχνική υποστήριξη.

Ταιριάζει σε:

Όλους τους τύπους ιστοσελίδων, για τον απλό χρήστη που θα κάνει ένα απλό blog μόνος του, μέχρι μεγάλα projects που θα κάνουν εξειδικευμένοι προγραμματιστές.

2. Drupal

To επίσης γνωστό Drupal είναι αρκετά δημοφιλές στη κοινότητα προγραμματιστών και θεωρείται το ιδανικότερο για πολύ μεγάλα websites οργανισμών. Δεν είναι το καταλληλότερο CMS για τον απλό χρήστη διότι θα πρέπει να έχει τουλάχιστον βασικές γνώσεις HTML/CSS και επίσης έχει σχετικά πολύπλοκη διαχείριση. Ωστόσο, στα χέρια ενός καλού προγραμματιστή μπορούν να δημιουργηθούν από τις πιο εντυπωσιακές ιστοσελίδες σε εμφάνιση και λειτουργικότητα.

Fun fact: H ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου των ΗΠΑ είναι στημένη σε Drupal. Τυχαίο;

Θετικά:

 • Λιγότερο ευάλωτο σε διαδικτυακές απειλές. Γίνονται στη πλατφόρμα συχνά test ασφάλειας.
 • Πολλά διαθέσιμα modules(αντίστοιχα με τα πρόσθετα του WordPress) για να εφαρμοστούν διάφορες λειτουργίες.
 • Παραμετροποίηση του περιβάλλοντος διαχείρισης για να ταιριάζει ακριβώς στις ανάγκες της ιστοσελίδας(custom content types κλπ.)

Αρνητικά:

 • Χρειάζεται γνώση PHP, HTML/CSS.
 • Μεγάλο κόστος κατασκευής & διαχείρισης.

Ταιριάζει σε:

Μεγάλα projects και οργανισμούς που θέλουν τη δυνατότητα 100% παραμετροποίησης της ιστοσελίδας.

3. Joomla

To Joomla είναι πολύ κοντά σε λειτουργίες και χαρακτηριστικά με το WordPress. Μεγάλο ποσοστό των ιστοσελίδων στο διαδίκτυο υποστηρίζεται από το Joomla ωστόσο τα τελευταία χρόνια φαίνεται αυτό το ποσοστό να μικραίνει. Αυτό οφείλεται στη πολυπλοκότητα του και στο ότι χρειάζεται τεχνικές γνώσεις για το στήσιμο του.

Θετικά:

 • Από μόνο του χωρίς τη χρήση πρόσθετων έχει πολλές λειτουργίες όπως η επιλογή αλλαγής γλώσσας και πολλά άλλα.
 • Είναι ανοιχτού κώδικα με μεγάλη κοινότητα προγραμματιστών και πιστών ακολούθων.
 • Αρκετά αποδοτικό στη διαχείριση εκατοντάδων υπο-σελίδων.
 • Εύκολη διαχείριση περιεχομένου από το χρήστη.

Αρνητικά:

 • Είναι αρκετά πολύπλοκο στη δομή του και για τη κατασκευή ιστοσελίδας ανάλογα με τις ανάγκες θα χρειαστεί κάποιος προγραμματιστής.
 • Δεν υπάρχει η ποικιλία που συναντάμε στο WordPress σε πρόσθετα και θέματα.
 • Συνήθως δημιουργούνται προβλήματα με τις εκδόσεις των πρόσθετων που χρησιμοποιούνται και της συνεργασίας μεταξύ τους.

Ταιριάζει σε:

Μεγάλες ιστοσελίδες με πολλαπλές λειτουργίες (ιστοσελίδα-blog-shop) και διαχείριση από πολλά άτομα.

Συμπέρασμα

Εφόσον είδαμε τα 3 πιο σημαντικά CMS, ερχόμαστε στο συμπέρασμα ότι διαφορετικές ανάγκες καθορίζουν την επιλογή της πλατφόρμας. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι το WordPress όντας το πιο ολοκληρωμένο και διαδεδομένο CMS είναι ικανό να υποστηρίξει τις ανάγκες των περισσότερων επαγγελματιών.

Copyright 2023 | Designed & Developed obviously by Us

Ακολουθήστε μας στα
Social Media
για νέα & προσφορές!